Natali's Homepage
Navigation
 
Home
Cheats
Lyrics
Links
Guestbook
Sitemap
 
 

Dutch Navigation
 
Kroatisch Alfabet & Uitspraak
Algemene vocabulaire Kroatisch
Beknopte Kroatische Grammatica
Kroatische Woordenschat
Het Nederlands Kroatisch Woordenboek
Het Kroatisch Nederlands Woordenboek
Foto's KroatiŽ
Recepten
 
 

Natali's Recepten
 

 

Natali's Internationale Recepten

Natali's Recept Witlof Ham en Kaas

Ovengerecht, 4 porties

IngrediŽnten:

 

Bereiding:

1 Boullionblokje
8 Middelgrote stronkjes witlof
8 Plakjes vierkante achterham
100 g Geraspte kaas (belegen)
25 g Paneermeel
30 g Boter of Margarine

Benodigdheden:

Deksel
Houten prikkertjes
Keukenpapier
Vuurvaste ovenschaal

IngrediŽnten saus:

50 g   Boter / margarine
40 g   Bloem / meel
200 ml Melk 25 ºC
75 g   Geraspte kaas
25 g   Paneermeel

Benodigdheden saus:

Steelpan
Garde
Pollepel
Witlof met ham en kaas


  Verwijder van de witlof de bittere kern, probeer deze er wigvormig vanaf de onderkant uit te snijden. Neem een pan met ± 0,5 liter water en voeg het bouillonblokje toe. Kook de witlof stronkjes hierin met de deksel op de pan bijna gaar in ± 15 minuten en laat ze uitlekken. Nadeppen met keukenpapier, eventueel even lichtjes uitknijpen. Rol om elk stronkje witlof een plakje ham en zet ze vast met een prikkertje en laat ze even liggen. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Beboter ondertussen een lange ovenschaal en rasp de kaas. Leg de witlof in de ovenschaal en bestrooi ze met de geraspte kaas en het paneermeel, besnipper als laatste met de overgebleven boter, zo ontstaan een mooi bruin korstje. Zet de oven nu op 175 ºC en zet de ovenschaal erin en laat het gerecht 10-15 minuten verwarmen, zodat de kaas smelt en een bruin korstje krijgt, ziet de bovenkant hierna nog bleekjes, zet dan de gril 5 minuutjes aan. Let wel op; in de laatste fase wordt het korstje snel zwart!

Variatie kaassaus: I.p.v. alleen geraspte kaas te gebruiken, kan je de met ham ingepakte witlof ook overgieten met een roux. We maken er hier een kaassaus van. De benodigdheden staan hiernaast aangegeven. Neem een ijzeren (steel) pannetje en smelt hierin de boter goudgeel (niet bruin laten worden), neem een garde en roer beetje bij beetje de meel door de boter. Als de roux bindt met een pollepel verder roeren. Laat dit al roerende 5 minuten doorkoken en voeg geleidelijk de melk toe. Dit gaat makkelijker als de melk niet ijskoud is, zet daarom voordat je begint een kannetje buiten de koelkast. Roer als alle melk is opgenomen 50 g van de kaas door de roux en laat dit even meesmelten. De saus over de witlof verdelen en als laatste bestrooien met de overgebleven kaas en de paneermeel. Extra snippertjes boter is nu overbodig, de roux is van zichzelf vet genoeg! Verder geldt dezelfde bereiding als bovenstaand. Eet smakelijk !

* Recept voor 4 personen, uit te breiden tot gewenste hoeveelheid

* Lekker met nieuwe gekookte aardappeltjes en een karbonade


Meer Recepten | Aardappelsalade | Cordonbleu
Het is toegestaan recepten te kopieŽren, alleen voor eigen gebruik. Deze site mag niet gedupliceerd worden op andere sites zonder toestemming. Er mag wel verwezen worden naar een recept door middel van een link.
 
 

© 2003 Natali